Balanceren tussen belasting en belastbaarheid

Balanceren tussen belastbaarheid en belasting: een 5-stappenplan

“Je loopt hier iedere keer weer tegen aan he,” zegt een vriendin tegen mij. Shit, denk ik, ze heeft gelijk. Hoeveel opleidingen moet ik nog volgen en hoeveel coaches moet ik nog zien om hier een keer klaar mee te zijn? Dat zeg ik natuurlijk niet. Ik zeg: “Ja, klopt. Ik ben een soort jojo. Maar ik weet nu wel steeds sneller te schakelen als het weer gebeurt”. Nu zul je je afvragen, waar gaat dit over? Dit blog zou verschillende kanten op kunnen gaan: over hoge eisen stellen, over nooit tevreden zijn over je eigen resultaat. Maar vandaag schrijf ik over leren balanceren.

Bij balanceren denk ik aan een weegschaal of aan balancerende koorddansers. Zij zoeken niet de extreme kant naar links of naar rechts op. Nee, ze proberen zoveel mogelijk in het midden te blijven terwijl ze zich naar het einde van het koord bewegen en wijken soms een beetje naar rechts en soms een beetje naar links.

Balanceren in het leven gaat volgens mij precies zo. Balanceren gaat over de tijd die je hebt om te besteden aan je partner, werk, sporten, familie en vrienden, gezondheid (gezond koken, boodschappen kopen, voedingssupplementen), opleidingen volgen, lezen, huishouden, buiten zijn, vakantie, nieuwe dingen doen, tijd die je in jezelf steekt, sociale media en zo kan ik nog wel even doorgaan. Best veel dingen waar wij onze tijd aan zouden kunnen besteden. Hoe leer je balanceren op de langere termijn?

Als ik disbalans ervaar, ervaar ik vaak stress. En stress is te verklaren door de balans tussen ‘belasting’ en ‘belastbaarheid’. Zie onderstaand plaatje:

Links zie je je psychische belasting, waaronder je bijvoorbeeld een overlijden, een scheiding of een strakke deadline kunt verstaan. Rechts zie je waaruit je belastbaarheid is opgebouwd: energie en hulpbronnen (bijv. steun uit je netwerk en een gezonde levensstijl), persoonlijke eigenschappen (bijv. optimistische levenshouding) en zelfregulerend herstelvermogen (bijv. loslaten van een opmerking die iemand over je heeft gemaakt). Je zou dus bijvoorbeeld goed met een scheiding om kunnen gaan, zolang je fysieke en mentale buffer maar groot genoeg zijn en de balans niet de verkeerde kant uitslaat.

Je hebt als mens niet op alle factoren in je leven invloed. Bovenstaande informatie kan je wel doen beseffen welke factoren in je belasting en belastbaarheid je wél kunt beïnvloeden en hoe je balanceert tussen deze twee. Dat verschilt per persoon en vraagt dan ook een individuele aanpak.

Voorbeeld stappenplan:

  1. Schrijf op wat nu in jouw leven onder belasting en onder belastbaarheid valt;
  2. Aan de hand van het aantal dingen dat je hebt opgeschreven, zie je of jouw weegschaal de positieve kant (de kant van de belastbaarheid) of de negatieve kant (de kant van de belasting) opslaat;
  3. Je bepaalt waar je wel en waar je geen invloed op kunt uitoefenen;
  4. Van waar je invloed op kunt uitoefenen kies je één ding waar je aan wilt werken;
  5. Hier stel je concrete doelen voor.

Om je op weg te helpen, geef ik mijzelf als voorbeeld. Als ik bovenstaande stappen volg, kom ik tot het volgende:

Waar ik invloed op kan uitoefenen is mijn persoonlijke eigenschap “geremdheid”. Dit uit zich in voorzichtig zijn in delen wat ik denk en voel, ik denk hier eerst over na voordat ik het deel.

Mijn concrete doel wordt dan:

Ik deel mijn gedachten en gevoelens over onderwerp X met personen X, Y en Z zonder dat het helemaal uitgedacht is.

Door een concreet onderwerp en vaste personen te bepalen waar ik het mee deel, maak ik het doel niet te groot voor mijzelf, waardoor de kans groter is dat ik het doel bewust opsla en daadwerkelijk met dit doel aan de slag ga. Heb ik het doel mij eigen gemaakt? Dan neem ik bovenstaande stappen weer opnieuw, om te kijken of de eerder gestelde doelen nog steeds van toepassing zijn. Let wel op: je hebt gemiddeld 66 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren! Dus geef jezelf de tijd.

Heeft dit blog je geholpen om te leren hoe je op de langere termijn balanceert? Laat het mij via social media of het contactformulier op de website weten, ik ben benieuwd naar je verhaal. Deel dit bericht via één van de social media icoontjes hieronder zodat anderen ook beter leren balanceren!

Liefs,

Veerle

P.S. Door dit blog besluit ik naast mijn gestelde doel ook mijn aanbod De balans creëren aan te passen naar Leren balanceren, want het is volgens mij een illusie om altijd volledig in balans te zijn…

Deel via:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en blogs? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.