Top 3 tips voor een speels en ontspannen 2021

Terugblikken op het afgelopen jaar en doelen stellen. We zijn er, of in ieder geval ik, de afgelopen weken mee plat gegooid. Maar, ik ben zeker voor! Het is goed om terug te blikken omdat je hiermee je successen van het afgelopen jaar inzichtelijk maakt en kunt vieren, je kunt leren van wat je allemaal hebt meegemaakt en je krijgt inzicht in je persoonlijke groei.

Ik blik graag terug op de tips die ik het afgelopen jaar heb gegeven die bijdragen aan een speels en ontspannen 2021. Hier heb ik een top 3 van gemaakt voor jou. Ze gaan over:

 1. De kracht van rust
 2. Het belang van spelen
 3. Hoe zorg je ervoor dat je 7-9 uur per nacht slaapt?

Top 3 tip 1: In de rust ligt de kracht

We worden constant geprikkeld door alles om ons heen. Rust en stilte helpen je om die prikkels even uit te zetten en beter naar jezelf te luisteren. Het helpt je om dichter bij je gevoel, je hart en je ziel te komen. Vanuit daar kun je je eigen richting bepalen en volgen… Maar hoe doe je dat?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Voor de een werkt het om alleen op reis te gaan, voor de ander om in een hutje op de hei te gaan zitten en voor weer een ander om cursus voor persoonlijke ontwikkeling te gaan volgen.

Is de stap voor jou groot om alle prikkels tijdelijk uit te zetten? Begin dan klein: zet je telefoon 2 dagen in de week vanaf 20:00 uur uit en schrijf in een schrift op wat je bezighoudt. Ga wandelen. Ga op een stoel zitten en voor je uit staren. Of sluit je ogen en let op je ademhaling. Lees een boek wat jou zou kunnen inspireren tijdens de stilte. Doe de was, zonder muziek of andere prikkels aan te zetten.

Er zijn genoeg kleine dingen die je kunt doen waardoor jij steeds meer de stilte in je dagelijkse routine kunt brengen. De vraag die je jezelf kunt stellen: wil ik meer stilte in mijn leven integreren?

Top 3 tip 2: Spelen is belangrijk

Spelen is belangrijk, ook als je al volwassen bent! Spelen..

 1. Is een uitlaatklep tegen stress;
 2. Maakt je creatiever;
 3. Is gezellig en maakt je blij;
 4. Leert je dingen, bijvoorbeeld focussen;
 5. Maakt je fit: in plaats van op de sportschool routinematig je krachtoefeningen te doen, kun je ook gaan badmintonnen, tafeltennissen, basketballen, boksen, voetballen, etc. om fit te blijven!

Mocht je geen idee hebben hoe je kunt spelen, heb ik alvast wat inspiratie voor je op een rijtje gezet:

 1. Echte spelletjes om met anderen te spelen, zoals oud-Hollandse spellen, Rummikub, Stratego, Monopoly, klaverjassen, hartenjagen, etc.;
 2. Spelen met kinderen, zij hebben een rijke fantasie;
 3. Theatersport;
 4. De diverse andere sporten die ik hierboven heb genoemd;
 5. Puzzelen;
 6. Buiten op straat huppelen, hinkelen, e.d.;
 7. Rollenspellen;
 8. Op “ontdekkingstocht” gaan in de natuur of steden (dit hoeven niet per se nieuwe plekken te zijn!);
 9. Knutselen;
 10. Muziek maken.

Top 3 tip 3: Hoe zorg je ervoor dat je 7-9 uur per nacht slaapt?

1/3 van ons leven zijn we aan het slapen. Het lijkt het meest onproductieve wat we doen, maar schijn bedriegt! Als je zorgt dat je 7-9 uur slaapt per nacht en dus aan je diepe, lichte en REM slaap toekomt, heeft dat positieve gevolgen: je versterkt je geheugen, je vermogen om te leren, je vermogen om complexe problemen te begrijpen en evt. op te lossen en om te herstellen van emotionele tegenslagen. Dat nachtenlange leren of werken aan een deadline kun je dus beter skippen!

Maar hoe zorg je er dan voor dat je 7-9 uur per nacht slaapt? Hier een aantal praktische tips die een groots effect kunnen hebben:

Zorg voor een donkere slaapkamer
Als je brein licht, en zeker blauw licht opneemt, stopt de aanmaak van melatonine. Melatonine heb je juist nodig om in slaap te vallen. Niet alleen je telefoon of iPad zorgen voor zulk licht, ook je nachtkastlampje. Tips om om te gaan met dit licht: schaf een blue light filter bril aan en/of lees een half uur voor het slapen een boek bij een rood nachtkastlampje. Heb je geen goede verduistering van je kamer, dan kan een slaapkapje ook helpen.

Zorg voor een coole slaapkamer
Stel je kamertemperatuur in rond de gemiddelde ideale kamertemperatuur in (17 graden) en neem een warme douche voor het slapen.

Zorg voor een stille slaapkamer
Zorg voor een stille kamer. Hierdoor kun je ongestoord doorslapen en wordt je niet wakker van geluiden. Haal bijvoorbeeld die tikkende klok weg, of iets anders dat geluid maakt (je snurkende partner misschien? 😋). Als je aan een drukke weg woont, zul je waarschijnlijk extra last van storende geluiden hebben. Oordoppen, rolluiken en andere isolerende materialen zouden hier oplossingen voor kunnen zijn.

Zorg voor rustige kleuren in je slaapkamer
De kleur van een kamer kan onbewust een gevoel bij je oproepen. Zorg er daarom voor dat je je slaapkamer in een kleur schildert die een positief en rustgevend effect op jou heeft. De perfecte kleur voor een slaapkamer is blauw, omdat dit een kalmerend en rustgevend effect heeft. Andere rustige kleuren zoals oranje en groen doen het ook goed.

Ik wens je, na het pittige Corona jaar dat we achter de rug hebben, toe dat je komend jaar veel mag spelen, afgewisseld met een goede (nacht)rust!

Deel via:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en blogs? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.